A kendermag olaj a legjobb forrása az Omega 3 és 6 zsírsavaknak, ugyan akkor ízletesebb és értékesebb, mint az oliva olaj, kiváló forrása az esszenciális tápanyagoknak, emellet enyhe mogyoró íze van.
Kender olaj, BIO minősítésű EXTRA szűz
A szerves minőségű BIO kenderolajat hidegen sajtolt kendermagokból nyerik. A legfontosabb növényi olajnak számít, a lenmagolajat és az olívaolajat is felülmúlja, mert sokkal ideálisabb formában van jelen benne az Omega 3-6-9 telítetlen zsírsavai, és ez a szervezetünk számára igazán értékes!
A kendermag olaj használható belsőleg, a hidegkonyhai ételek ízletes hozzávalójaként, vagy külsőleg, tápanyagokkal teli hidratáló kezelésként a bőr számára.
Ez az olaj elnyerte a kenderfesztivál (Cannafest 2017) látogatóitól a legjobb kender olaj díját.
A kender olaj előnyei
A kenderolaj fő előnye az omega 3- 6 telítetlen zsírsavak ideális aránya (3:1), az ásványi anyag és vitamin tartalma igazán kiemelkedő.
A benne lévő gamma-linolénsav - GLA (1–4%) biológiailag 100% -ban elérhető, és kölcsönhatásba lép a halolajban lévő EPA-val és DHA-val. A kenderolaj a legalkalmasabb növényi eredetű omega-3 kiegészítő forrás. Az olajban található anyagok, vitaminok és ásványi anyagok elősegítik az egészséges bőrt, koleszterin- és glükózszint fenntartását a vérben, harmonizálja a testi folyamatokat és így támogatja a természetes védekezést.
Fehérjék a kender olajban
A kendermagolaj, ahogy erről már írtunk is, tartalmazza az összes esszenciális zsírsavat, ami miatt éppen olyan teljes fehérjeforrás, mint a csirke, a hal vagy a marha. Három evőkanál kendermag segítségével már 10 gramm igen magas minőségű kender fehérjéhez jutottunk hozzá. A kendermag tehát egy egészséges kender fehérje forrás, amit érdemes napi szinten fogyasztani.
Kender olaj és ásványi anyagok
A kendermagolaj értékes forrása számos fontos ásványi anyagnak is, beleértve a magnéziumot, a foszfort, a vasat és a cinket. Három evőkanál kendermag megfelel a napi ajánlott magnéziummennyiség 50 %-ának, a napi ajánlott foszfor mennyiség 25 %-ának, illetve a napi ajánlott vas 15 %-ának. A magnézium és a foszfor fontos a csontok egészségéhez, a vas segít az oxigénszállításban, míg a cink az immunrendszert támogatja.
Kender olaj mint kozmetikum
A kender olaj nagyon jól felszívódik, így a bőr nem zsíros az alkalmazás után. Az olaj harmonizálja a bőrsejtek állapotát és egyensúlyba hozza a bőr egyensúlyát. Ugyanakkor segít a természetes védőmikrofilm visszaállításában, ezáltal növeli a bőr ellenállását a környezet negatív hatásai ellen. A kenderolaj nagy előnye, hogy hipoallergén. Ezért alkalmas érzékeny és ekcémás bőrre.
A kender olaj segít a pattanás, atópiás ekcéma és pikkelysömör kezelésében. Nem csak javítja a bőr állapotát, hanem az enyhe viszketést is elmulasztja. Természetes anyag, ezért nincsenek mellékhatásai, és gyermekek számára is alkalmas. Válasszon boltunkban található kender kozmetikumok és kenőcsök közül.
Tárolása és szavatossága
Tárolja a kendermag sötét hűvös helyen, legfeljebb 16°C-on.
Felbontás után főzéshez akár 3-5 hónapig is használhatja. Utána még alkalmazható külső használatra. Az üveget mindig alaposan zárja le.
Konyhai használata
A kendermag olaj nem alkalmas sütéshez, inkább hideg ételek, saláták, tészták ízesítésére valamit igen finom kenyéren vaj helyett. Továbbá kiváló terhes és szoptatás ideje alatt álló nők, valamit vegánok és glutén érzékenyek részére.